MUZEUM MARYNARKI WOJENNEJ W GDYNI

 realizacja 2018

Powierzchnia- 95m2

Lokalizacja – Gdynia

zdjęcia – Fotomohito

W sezonie2018 Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni przywitało odwiedzających nową aranżacją holu wejściowego, powstał też nowy sklep oraz lada ochrony muzeum. Całość projektu powstała w naszej pracowni. Zapraszamy do zwiedzania muzeum, oglądania sklepu i kupowania pięknych pamiątek, których dzięki nowej ekspozycji jest coraz więcej!

Sklep ma asymetryczną formę- dzięki temu wpasowuje się w geometrię holu i fasady budynku. Materiały, z których został wykonany to kontynuacja materiałów wykorzystanych w budynku – stal, blacha i szkło. Gabloty i wyspa zostały perfekcyjnie wygięte i dopracowane aby w podkreślić smukłość elementów – całość została wykonana przez firmę Mały Kowal. Warto zwrócić uwagę na podświetlone dna gablot-stanowiące jedyne oświetlenie witryn (sam sklep nie ma swojego zewnętrznego oświetlenia).

Uzupełnieniem wnętrza jest piękna lada ochrony z blachy i tafli szklanych wykonanych przez studio szkła Barańska Design. Szkło zostało tak wymodelowane i wyhartowane aby przywodziło na myśl spieniony brzeg morza. Wieczorami, gdy muzeum jest już zamknięte, hol służy jako przejście do restauracji na dachu, dodatkowo podświetlona lada zamienia się w ,lodowy blok’…